Hvorfor en adventskrans?

 

adventskrans

 

Vi er lidt nørdede her på Euroflorist. Så det er ikke så mærkeligt at der i et godt stykke tid har været en del diskussion om hvilken julepynt og hvilke juledekorationer som vi skal have derhjemme, og som nogle måske allerede er begyndt at lave. Den første julepynt er adventsdekorationer og adventskranse. Her i Danmark er det en lang tradition at have adventskranse til jul og dekorationer med lys og gran.

Adventskransen blev opfundet i Tyskland i 1839 af en pastor Johan Heinrich Wichern. Som svar på børnenes forventning og længsel efter julen, skabte han en trækrans med 19 små røde lys som kunne tændes hver dag i adventstiden, samt 4 store lys der tændtes hver søndag. Efter et stykke tid tog man de 19 små lys væk og beholdt kun de 4 adventslys. Ved 1860 er adventskransen etableret som begreb, og den er gået fra at være i en træramme til at være en grankrans pyntet med julepynt som bånd, kogler, kristtorn og andet.

Hvis man ser nærmere på de forskellige traditioner viser det sig også at farven på lysene varierer fra kultur til kultur, eller mellem landene. I Danmark er lysene ofte traditionelt hvide, i Østrig håller man fast ved den lilla farve der er adventstidens farve, mens man i Canada vælger tre lilla lys og et lyserødt som man tænder den 4. søndag i advent som et symbol på glæden der venter længere fremme.

Adventskransen er fyldt med symboler:

• Den runde form er et symbol på solen og dens genkomst og nyt liv.

• De 4 lys symboliserer de 4 adventssøndage

• Tallet 4 står også for de 4 årstider

• Det grønne i kransen repræsenterer naturen og håbet om forårets genkomst efter vinteren

• Valget af kristtorn i en adventskrans har også en symbolsk mening – Jesu tornekrans på korset

 

Tags from the story
, ,
Skrevet af
More from EuroFlorist

Jagten på den perfekte fødselsdagsgave

Den evige jagt på den perfekte fødselsdagsgave. Alle kender det! Hvad enten det...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *